HTML

Ronda

A blog rólam szól, a gondolataimról, és talán az életemről.

Friss topikok

  • Chanyi: Jó ez a blog, köszi, még majd benézek! (2011.12.12. 20:57) karácsonyfa

Linkblog

"Elbukott küzdelmeink"

2012.01.15. 14:35 ronda74

Közvélekedés szerint elbuktak szabadságharcaink, vesztesként kerültünk ki belőlük, "szerencsétlen" nemzet vagyunk, amely 500 éve folyton a rossz oldalra kerül.

Az alábbiakban arra teszek kísérletet, hogy dióhéjban megmutassam, mik lehettek ezekben a mozgalmakban a célok, és milyen mértékben valósultak meg ezek a harc során-következtében. Nem történelmi tanulmányt írok, ami remélhetőleg nem azt jelenti, hogy felületesen, hiányosan mutatom be az eseményeket, hanem sokkal inkább azt, hogy röviden, közérthetően, világosan teszem azt.

A sort Moháccsal szokták kezdeni, amikor örökre elbukott a középkori Magyar Királyság, hiszen egysége és függetlensége (együtt) már soha nem állt helyre. Súlyos vereség volt, amit a király halála tetőzött, ennek következtében hamarosan két uralkodót választottak, az ország előbb két majd három részre szakadt. Ugyanakkor ez az a század, amikor a magyar nyelv az előzményekhez képest elképesztő gazdagságban bukkan fel , amikor a gazdaság két sikeres terméke (a marha és a bor) Európa számos részére eljut, és amikor az összetartozás tudata egyre jobban erősödik, még akkor is, ha modern értelemben vett nemzetről még nem beszélhetünk.

A Bocskai-szabadságharc sikeresnek mondható, hiszen nem volt, nem lehetett célja az ország törvényes urának detronizálása, viszont sikerült megerősítenie az Erdélyi Fejedelemséget és a királyságbeli magyar rendek jogait, biztosítani a vallásszabadságot, letelepíteni a hajdúkat és visszaadni a székelyek privilégiumait, miközben a törökkel szemben erős pozíciót vívott ki magának a fejedelem.

Bethlen Gábor és I. Rákóczi György támadásai a nyugati országrész ellen részben a Bocskai által kijelölt célokat érték el, ugyanakkor egy összeurópai háborúba bekapcsolódva, a fejedelemség nemzetközi helyzetét erősítették meg. Kétségtelenül Bethlen kísérletet tett az ország újraegyesítésére, ám abban a hatalmi helyzetben mindez nem volt reális.

II. Rákóczi György sikertelen lengyel támadása, majd az Erdély érő súlyos csapások egészen Várad elestéig bizonyították, mennyire fontos a nagyhatalmi erőviszonyok pontos felmérése.

A Rákóczi-szabadságharc elbukott abban az értelemben, hogy sem Magyarország, sem Erdély függetlenségét nem sikerült kivívnia, ám eredményeit figyelembe véve sok szempontból sikeresnek mondható: meghátrálásra kényszerítette a Habsburg-abszolutizmus, megerősítette a magyar nemesség jogait, sikerült elkerülni az országnak puszta tartománnyá való lesüllyesztését.

1848-49-ben ismét elbukott a függetlenség ügye, csakhogy az nem is szerepelt célként a forradalomban, és az akkori nemzetközi helyzetben nem is volt reális, Kossuthék - vagy talán csak Kossuth - 1849 tavaszán téves helyzetfelismerésük áldozatául estek. Sikerült viszont megteremteni a középkori társadalmi-gazdasági rendszerrel való leszámolás, egy polgári ország alapjait. Maga a bukás is üdvösnek bizonyult hosszú távon: a brutális megtorlás dacos szembenállást váltott ki, büszkeséggé vált magyarnak lenni és a következő évtizedekben jelentős magyarosodás/ asszimiláció zajlott le az országban - elsősorban a németek és a zsidók körében.

1956-ben ismét téves helyzetfelismerése áldozata lett a Nagy Imre-kormány, az utcán meghaló, majd a zsarnoki rendszer által megkínzott-kivégzett áldozatok viszont végképp bebizonyították a szocialista rendszer csődjét: az nem jelentette a nyugati kapitalista berendezkedés életképes alternatíváját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ronda74.blog.hu/api/trackback/id/tr813548966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása